Så här går det till vid en bröstförstoring med bröstimplantat

Operationsbelysning
Kvinna som planerar att få ett bröstimplantat. Läkare visar bröstimplantat till kvinnlig patient. Silikonimplantat för bröstförstoring på klinik. Skönhetsoperation.

1. Konsultation och planering inför bröstförstoring med bröstimplantat

När du kommer till oss på Conturkliniken® i Stockholm för första gången får du träffa en läkare för att kunna ställa alla frågor, lufta eventuella farhågor och stämma av dina förväntningar. Det allra viktigaste för oss är att du känner dig trygg och har fullt förtroende för oss. Ibland behövs flera konsultationer vilket vi ser som en självklarhet då förberedelsen är viktig för ett lyckat resultat och en nöjd patient.

Vid konsultationen får du också se bilder på resultat av liknande ingrepp som är gjorda här på Conturkliniken® i Stockholm.

En noggrann genomgång om narkos och förberedelser inför operation får du i flera omgångar, både muntligt och skriftligt. Dagen före operationen har vi telefonkontakt för en slutgiltig genomgång av vad som ska ske operationsdagen.

2. Förberedelser inför bröstförstoring med bröstimplantat

De viktigaste förberedelserna är noggrann genomgång av dina förväntningar och att rätt storlek för dig är utprovad. Vi kommer att undersöka ditt allmänna hälsotillstånd och gemensamt avgöra vilken bröstoperation som är bäst för dig baserat på utformningen av dina egna bröst, typ av bröstimplantat, operationsmetod och dina estetiska önskemål.

3. Själva ingreppet

Vilken metod som används för insättningen och placeringen av dina bröstimplantat bestäms av din anatomi och din kirurgs rekommendation.

En bröstförstoring med bröstimplantat utförs i narkos och lokalbedövning och tar 1-1.5 timme. Du vaknar upp under övervakning och vilar på kliniken tills du är klar för hemgång. Operationen är poliklinisk vilket innebär att du kan åka hem samma dag. Kommer du långväga ifrån rekommenderar vi att du stannar i Stockholm första dygnet efter operationen. Då har du tillgång till oss det första dygnet och kan komma på återbesök nästa dag, innan du åker hem.

Kirurger utför operation hos Conturkliniken.
Bröstförminskning hos kvinna

4. Tiden efter en bröstförstoring med bröstimplantat

Konvalescenstid, vad du bör undvika en tid efter ingreppet osv. går vi igenom individuellt med dig när vi träffas. Smärta efter operation är vanlig de 2 – 3 första dygnen och avklingar i regel inom en vecka. Du får smärtstillande tabletter med dig hem. Som stödförband används en stadig så kallad sport-bh som ska bäras dygnet runt en månad.

Brösten är spända och svullna första tiden och det tar oftast flera månader innan de fått sin slutliga form. Även snitten kan kännas och synas i början. Vi rekommenderar att du tejpar snitten flera månader, det gynnar läkningen. Du kan duscha brösten och tvätta med mild tvål och vatten dagligen.

Det finns inga tecken på att bröstimplantat påverkar möjligheten att amma barn. Likaså kan mammografi och bröstundersökningar i de allra flesta fall utföras på vanligt sätt. I vissa fall kan en grundligare mammografiundersökning behövas (med flera bilder) för att få säkert resultat.