Så här går det till vid en bukplastik

Operationsbelysning

1. Konsultation och planering

På konsultationen kontrollerar kirurgen noggrant Din hälsa och bedömer vilken metod som är den lämpligast för just dig.

Beroende på vad du själv önskar och vilka förväntningar du har på resultatet. Läkaren kontrollerar dina fett depåer och hudstruktur. Du får se bilder på liknande ingrepp som vi gjort på kliniken och det finns gott om tid för dig att ställa alla frågor du har. Du får muntlig och skriftlig information och behöver du ytterligare konsultationer så ingår det.

2. Förberedelser inför en bukplastik

Du har i god tid innan operationen fått skriftlig information om de specifika förberedelserna för just bukplastik och eftersom det är en operation där man sövs med narkos är det viktigt att man kommer fastande till mottagningen.

3. Själva ingreppet

Bukplastik är en relativt stor operation men också ett vanligt kirurgiskt ingrepp. Vilken metod som är lämpligast beror helt och hållet på hur behovet är för varje enskild patient. En stor bukplastik görs när det finns buktande bukvägg, lös hud och fett över hela magen. Ett mindre ingrepp krävs om bukväggen buktar nedom naveln och ibland är det endast muskel som skall sys ihop.

Bukplastik kvinna före

4. Tiden efter en bukplastik

Beroende på ingreppets storlek kommer du antingen att kunna åka hem samma dag eller så rekommenderar vi övernattning på kliniken. Du kommer att ha en maggördel som skall bäras under två månader. Den minskar risken för svullnad och vätskeansamling. Under de första dagarna har man ont i snittet och det kan vara svårt att ta sig upp ur sängen eller hosta. Smärtan behandlas med smärtstillande och innan du lämnar kliniken går vi igenom hur du kan göra för att minska besvären.

En viss svullnad kan förkomma kring det opererade området och som efter alla ingrepp känner man sig trött under de första dagarna efter operationen.