Näsplastik – så går det till att operera näsan

Operationsbelysning

1. Konsultation och planering inför näsoperation

När du kommer till oss för första gången får du träffa en läkare för att kunna ställa alla frågor, lufta eventuella farhågor och stämma av dina förväntningar. Det allra viktigaste för oss är att du känner dig trygg och har fullt förtroende för oss. Vid konsultationen får du också se bilder på resultat av näsoperationer som är gjorda här på Conturkliniken® i Stockholm.

Inför en näsplastik kan vi även visa datorsimulerad bild av just din näsa hur en näsoperation kan förändra formen. Ibland räcker det att gör en nästipplastik men om benet i näsan ska förändras krävs en hel näsplastik-operation.

Det är viktigt att målbilden för näsoperationen är samma för dig som patient som för vår plastikkirurg. Med datorns hjälp kan man åskådliggöra denna, dock med reservationen att det slutliga resultatet kan avvika pga bland annat läkningsfaktorer. Kirurgens uppgift i samband med en näsplastik-operation är att bedöma om patientens önskemål är realistiska och därmed möjligt att åtgärda kirurgiskt. Viktigt är att näsoperationen är genomtänkt av patienten och inte sällan krävs det ett extra besök på kliniken inför en näsoperation.

Om du bestämmer dig för en operation planerar vi den gemensamt och lägger samtidigt upp en plan för genomförandet och uppföljningen efter ingreppet.

2. Förberedelser inför din näsoperation

Du kommer att få specifika instruktioner om hur du ska förbereda dig inför kommande näsoperation. Vad du ska äta och dricka, regler för rökning, användning av vitaminer, mediciner och andra preparat. Dagen före har vi telefonkontakt för en slutgiltig genomgång av dina förberedelser inför din näsoperation.

3. Själva ingreppet

Operationen utförs i narkos, vilket medför att inga obehag förekommer för dig som patient. Snitten läggs antingen inne i näsan eller i vinkel mellan överläpp och näsans skiljevägg, i båda fallen kommer inte snitten att synas. Vid operationen omformas näsans bärande struktur av ben och brosk för att skapa den nya formen på näsan. Näsans hud och mjukdelar anpassar sig sedan över nya näsans bärande strukturer. Även näsans funktion beaktas i samband med operationen. Efter 2–3 timmar åker du hem. Blåmärken och svullnad kan förekomma under ögonen.

operation av näsa genom näskirurgi

4. Tiden efter din näsoperation

Efter 1–2 veckor går det att återgå i arbete. Vid en näsplastik tas gips bort efter 1 vecka. Vid tipplastik tejpen efter 3–5 dagar.

Uppföljning sker på kliniken efter 1 vecka och slutkontroll efter 12 månader efter din näsoperation. Slutresultatet efter en näsplastik ses efter 12 månader, men redan då tejp och gips tas bort efter en 1 vecka ser man till stor del hur den slutliga formen blir.

Efter en näsoperation kan läkningstiden variera från patient till patient speciellt med avseende på nästippen. Du kan givetvis kontakta oss när som helst om du har frågor eller funderingar.