Så här går det till vid en öronoperation / öronplastik

Operationsbelysning

1. Konsultation & planering

När du kommer till oss för första gången får du träffa en läkare. Här finns det tid att ställa frågor och ni pratar om dina förväntningar. Det allra viktigaste för oss är att du känner dig trygg och att du har förtroende för oss. Vid konsultationen får du också se bilder på resultat av liknande ingrepp som är gjorda här på Conturkliniken® i Stockholm. Inför en del av våra behandlingar kan vi även visa datorsimulerade illustrationer av det förmodade behandlingsresultatet.

Om du bestämmer dig för en operation planerar vi den gemensamt och lägger samtidigt upp en plan för hur allt skall gå till. Allt för att du ska bli tillfreds.

2. Förberedelser inför en öronoperation / öronplastik

Du kommer att få tydliga instruktioner om hur du ska förbereda dig inför din öronoperation. Det är viktigt att du tänker på vad du äter och dricker, och är du rökare finns det rekommendationer för din rökning.

Rökare har sämre läkningsförmåga och drabbas oftare av komplikationer. Vi vill därför att du är rökfri under minst 2 veckor innan och 2 veckor efter operationen. Du får också reda på hur du ska använda vitaminer, mediciner och andra preparat.

Dagen före operationen har vi telefonkontakt för en slutgiltig genomgång av vad som skall ske operationsdagen.

3. Själva ingreppet

Kirurgen går in med ett snitt bakom örat, så att det inte blir några synbara ärr på framsidan. Brosket som sitter bakom örat minskas ned och örat viker sig bakåt. Då kommer örat närmare huvudet. Efter öronplastiken/öronoperationen får man ett bandage som sitter runt huvudet.

Kirurger utför operation hos Conturkliniken.

4. Tiden efter en öronoperation / öronplastik

Under det första dygnet kan du nå din läkare dygnet runt för eventuella frågor. Efter en öronoperation kan örat kännas ömt, men kraftig smärta är mycket ovanlig. Smärtan går över med hjälp av vanliga värktabletter och värken brukar försvinna efter en dag.

Tiden efter operationen är det viktigt att man har kvar förbandet som läggs på kliniken för att hålla örat på plats. Vanligtvis kommer du få ha förbandet i en vecka tills du kommer tillbaka till kliniken för återbesök. Efter en till två veckor kommer du tillbaka till kliniken för att ta bort stygnen. Innan örat är helt läkt bör du undvika aktiviteter där du riskerar slag eller att skada örat.

Kontakta oss gärna på Conturkliniken® i Stockholm för en personlig konsultation, så berättar vi mer i detalj om hur processen går till hos oss och även prata mer om hur vi kan hjälpa just dig.