Så här går det till vid ett pannlyft

Operationsbelysning

1. Konsultation och planering inför pannlyft

När du kommer till oss för första gången får du träffa en läkare för att kunna ställa alla frågor, lufta eventuella farhågor och stämma av dina förväntningar.

Det allra viktigaste för oss är att du känner dig trygg och har fullt förtroende för oss. Vid konsultationen får du också se bilder på resultat av liknande ingrepp som är gjorda här på Conturkliniken® i Stockholm. Inför en del av våra behandlingar kan vi även visa datorsimulerade illustrationer av det förmodade behandlingsresultatet.

Om du bestämmer dig för en operation planerar vi den gemensamt och lägger samtidigt upp en plan för hur och i vilken ordning dina ålderstecken ska behandlas och hur resultatet ska underhållas. Allt för att du ska bli så nöjd som möjligt.

2. Förberedelser inför pannlyft

Du kommer att få specifika instruktioner om hur du ska förbereda dig inför pannlyftet – vad du ska äta och dricka, regler för rökning, användning av vitaminer, mediciner och andra preparat. Dagen före operationen har vi telefonkontakt för en slutgiltig genomgång av vad som skall ske operationsdagen.

3. Själva ingreppet

Operationen utförs i en kombination av narkos och lokalbedövning, som patient känner Du inget obehag. Små snitt läggs upp i håret bakom hårfästet och med hjälp av sk titthålskirurgi tas en del av pannmuskulaturen bort som orsakat att pannan dras nedåt. och därmed kan ögonbryn och panna förflyttas uppåt utan att skära bort någon hud. Metoden lämpar sig även för tunnhåriga och mycket skonsammare än tradionellt pannlyft med snitt från öra till öra. Hela operationen utförs genom 3–5 st ca 2 cm cm långa snitt utan synliga ärr.

Operationen tar 1–2 timmar och utförs i narkos samt lokalbedövning. Du kan åka hem samma dag som du opereras. Din konvalescenstid, vad du bör undvika en tid efter ingreppet osv går vi igenom individuellt med dig när vi träffas.

4. Tiden efter ett pannlyft

Du får ett bandage runt pannan som ska sitta i 3–5 dagar och/eller tejp i panna 10–12 dagar. När detta tagits bort kan Du tvätta håret sedan skall håret tvättas varje dag till stygnen är borta. Detta påskyndar sårläkningen. Svullnad i operationsområdet och blåmärken runt ögonen och ner på kinderna kan förekomma. Känseln i pannan kan försvinna en tid (några veckor) för att senare återkomma. En övergående nedsatt rörlighet i pannan kan förekomma. Små metall-clips som sluter snitten tages bort efter 7–9 dagar.

Uppföljning sker på kliniken efter 4–6 månader efter operationen då tas bilder som jämförs med bilder före operationen för att se det slutliga resultatet. Du kan givetvis kontakta oss när som helst om du har frågor eller funderingar.

Kontakta oss gärna på Conturkliniken® i Stockholm för en personlig konsultation, så berättar vi mer i detalj om hur processen går till hos oss och även prata mer om hur vi kan hjälpa just dig.