Behandling av melasma

Många har idag problem med bruna fläckar på huden – pigmenterade hud / pigmentfläckar. Dessa kan uppstå av olika orsaker bland annat på grund av solskador och melasma.

Melasma (även känd som ”Kloasma faciei” eller ”mask av graviditeten” när den förekommer hos gravida) är en mycket vanlig ojämn brunfärgning, solbränna, eller blå-grå missfärgning av huden.

Även om Melasma kan drabba alla, är det särskilt vanligt hos kvinnor. Särskilt gravida kvinnor och de som i de reproduktiva åren använder p-piller eller hormonersättnings-mediciner, får dessa missfärgningar. Det kan dock inträffa när som helst, och ofta ser man även melasma hos yngre och medelåders kvinnor utan tidigare nämnda faktorer.

Melasma uppstår vanligtvis på kinderna, överläppen, panna och haka. I sällsynta fall kan det också finnas på underarmarna eller hals.

  • Priser
Q-switchad YAG-laser: för borttagande av pigmentfläckar (ej födelsemärken)Pris
Ansikte – enstaka fläckar, behandling 11 800 SEK
Ansikte – enstaka fläckar, behandling 21 200 SEK
Händer – en hand, behandling 11 750 SEK
Händer – en hand, behandling 21 250 SEK
Händer – två händer, behandling 12 650 SEK
Händer – två händer, behandling 22 000 SEK

Delbetala via Human Finans eller Medical Finance.

Kemisk peelingPris
Konsultation specialistsköterska300 SEK
Hudprodukter / uppstart3 000 – 7 000 SEK
PRX-T33, en behandling2 000 SEK
PRX-T33, kur med tre behandlingar5 000 SEK
ViDerm Peeling – Ansikte4 700 SEK
ViDerm Peeling – Ansikte + hals5 850 SEK
ViDerm Peeling – Ansikte + hals + dekolletage7 450 SEK
Obagi Blue Peel – Ansikte9 500 SEK
Obagi Blue Peel – Ansikte + hals10 500 SEK
Obagi Blue Peel – Ansikte + hals + dekolletage11 500 SEK

Klinken använder etablerade medicinska hudprogram: Obagi ZO Skin Health och ViDerm. All hudvård efter individuell bedömning.

Delbetala via Human Finans eller Medical Finance.

Medicinska hudvårdsprogramPris
Konsultation specialistsköterska300 SEK
Hudprodukter/uppstart4 000 – 8 000 SEK
ViDerm Peeling – Ansikte4 700 SEK
ViDerm Peeling – Ansikte + hals5 850 SEK
ViDerm Peeling – Ansikte + hals + dekolletage7 450 SEK
Obagi Blue Peel – Ansikte9 500 SEK
Obagi Blue Peel – Ansikte + hals10 500 SEK
Obagi Blue Peel – Ansikte + hals + dekolletage11 500 SEK

Klinken använder etablerade medicinska hudprogram: Obagi ZO Skin Health, ViDerm. All hudvård efter individuell bedömning.

Delbetala via Human Finans eller Medical Finance.

Vad orsakar melasma?

Den exakta orsaken är okänd. Hormoner, ultraviolett ljus och genetik är predisponerade. Melasma tros vara orsakad av stimulering av melanocyter eller pigmentproducerande celler. Kvinnor med ljusbrun hudtyp som bor i regioner med intensiv solexponering är särskilt känsliga för att utveckla detta.

pigmentfläckar i ansiktet

Kan melasma försvinna efter graviditeten eller om man slutar med p-piller?

De flesta kvinnor som utvecklar melasma under graviditeten eller i samband med p-piller användning tycker att områdena med mörkare hud bleknar efter graviditeten eller om de slutar med p-piller.

På vissa kvarstår förändringen tills de slutar amma, och i vissa fall går det aldrig helt bort. Tillhör man denna grupp, blir melasma ett kroniskt återkommande tillstånd.

Hur kan jag behandla melasma?

Genom att använda solskyddsmedel och undvika solexponering kan man förhindra melasma från att bli värre. Detta innebär att bära solkräm varje dag och återapplicera nytt solskyddsmedel var annan timme. Någon typ av solhatt är också att rekommendera.

Trots detta är det vanligt att melasman förvärras under sommarmånaderna och kvarstår sedan under hösten och då krävs oftast en mer aktiv behandling.

Den vanligaste och mest effektiva behandlingen är att använda ett medicinskt hudvårdsprogram så som ZO Skin Health. Under kontrollerade former med täta återbesök kan man använda en kombination av Hydrokinon och Tretinoin (a-vitamin).

Kemisk peeling kan användas som komplettering, speciellt i motsträviga fall. Denna behandling är ett medicinskt hudprogram och preparaten är receptbelagda därför måste det vara en läkarmottagning med specialistutbildad personal som sköter behandlingen.

hudvård anpassad för äldre kvinna