Vill du ta bort ytliga blodkärl på benen?

Det är vanligt att drabbas av ytliga blodkärl/ådernät; ända upp till 85 % av alla människor har ådernät och det förekommer lika ofta hos kvinnor som hos män. Det är helt ofarligt, men upplevs av många som missprydande.

ytliga blodkärl på ben hos äldre kvinna

Ytliga blodkärl och ådernät, också kallat spiders, kan uppstå redan i unga år. Det finns olika skäl till att man utvecklar ådernät, så som hormonförändring, graviditet, övervikt eller åderbråck. Om man har åderbråck bör det åtgärdas först – då blir resultatet bättre och risken för återfall minskas. Åderbråcken uppkommer vanligtvis på låren, i knävecken och vid anklarna.

  • Priser
  • Risker & Bieffekter
Ådernät på benen, injektionsbehandlingPris
Ådernät på benen1 800 – 4 200 SEK
2 ml, en behandling1 800 SEK
4 ml, en behandling3 000 SEK
6 ml, en behandling4 200 SEK

Delbetala via Human Finans eller Medical Finance.

Biverkningarna vid injektion av ytliga blodkärl/ådernät är ovanliga och ofarliga.

De vanligaste besvären som kan uppstå är en lätt hudmissfärgning på insticksstället, som vanligtvis bleknar bort helt. Irritation och lätt klåda kan också förekomma de första dygnen.

ytliga blodkärl på ben hos kvinna

En injektionsbehandling mot ådernät kan hjälpa dig

Den vanligaste behandlingen för att ta bort ytliga blodkärl eller ådernät är en injektionsbehandling med Aethoxysklerol, som klibbar igen kärlväggarna så att blodkärlet förstörs. Kärlet blir först rött, sedan blått och börjar blekna efter ca 3 veckor.

Behandlingen utförs av vår specialistsjuksköterska som har mångårig erfarenhet av injektionsbehandlingar och det finns alltid läkare på mottagningen som kan konsulteras vid behov.

Vi rekommenderar stödstrumpor de närmaste dagarna efteråt, och benen bör ej utsättas för sol så länge som kärlen är röda eller att blåmärken finns kvar.

Vanligtvis krävs 1–3 behandlingar. Alla ådernät går inte att ta bort, men ca 70 % är en realistisk förväntan.

Behandling

Den mest effektiva och vanliga behandlingen för att ta bort ytliga blodkärl/ådernät är en injektionsbehandling. Det innebär små stick i huden av en väldigt fin nål, som ibland kan svida lite lätt. Omedelbart efter behandlingen kan man se små bulor och vara lite röd på behandlad hud och vissa personer upplever också en lätt klåda kan förekomma på huden de närmsta 1–2 dygnen.

Läkemedlet man använder är Aethoxysklerol – det framkallar en inflammation i blodkärlet, varav kärlväggarna klibbar ihop och blodkärlet förstörs. Kärlet blir först rött, sedan blått och börjar blekna efter ungefär tre veckor.

Efter behandlingen av ytliga blodkärl/ådernät

Vi rekommenderar stödstrumpor de närmaste dagarna efter att man tagit bort ytliga blodkärl/ådernät. Benen bör ej utsättas för sol så länge som kärlen är röda eller så länge det finns blåmärken kvar, vilket tar ca 3 veckor.

Antalet behandlingar beror på hur mycket kärl man har och hur grova de är. Vanligtvis behövs mellan 1–3 behandlingar och det bör gå 6 veckor mellan injektionerna. Man kan inte ta bort alla ådernät, men ca 70 % av de ytliga blodkärlen/ådernäten är en realistisk förväntan.

Boka tid enkelt online