Kan jag göra pannlyft utan narkos

Svaret på den frågan är ja – och nej.

Operationsbelysning
operationssal hos conturkliniken

Idag känner många en oro över tanken på att sövas ner. Man kan ha dåliga upplevelser av narkos med sig i bagaget, eller känna ett obehag över att förlora medvetandet. Kanske har man underliggande sjukdomar eller äter läkemedel som gör det olämpligt med narkos. Men även om man vänder sig mot narkos, kan man såklart vara intresserad av ingrepp som pannlyft.

Pannlyft utan narkos

I princip kan alla ingrepp utföras i lokalbedövning. Du får då bedövning i ansiktet och hårbotten som gör att du kan vara vaken under hela proceduren men inte behöva känna ingreppet.

Pannlyft under narkos

Trots att det är möjligt att utföra pannlyft utan narkos är det oftast bättre både ur patientens och kirurgens synvinkel om patienten är sövd. Vid den här typen av ingrepp handlar det om en lätt narkos. Man behöver inte sova kvar över natten, då ingreppet är färdigt på ett par timmar. För kirurgens del är det enklare att arbeta med en sövd patient. Det är alltså att föredra i de flesta fall.

Har du frågor om hur vi kan hjälpa dig med eller utan narkos? Varmt välkommen att ta kontakt med Conturkliniken!