Så här går det till vid ett ansiktslyft

Operationsbelysning

1. Konsultation & Planering inför ansiktslyft

När du kommer till oss för första gången får du träffa en läkare och/eller sköterska för att kunna ställa alla frågor, lufta eventuella farhågor och stämma av dina förväntningar.

äldre kvinna inför ansiktsbehandling

Det allra viktigaste för oss är att du känner dig trygg och har fullt förtroende för oss. Vid konsultationen får du också se bilder på resultat av liknande ingrepp som är gjorda här på Conturkliniken® i Stockholm. Inför en del av våra behandlingar kan vi även visa datorsimulerade illustrationer av det förmodade behandlingsresultatet.

Om du bestämmer dig för en operation planerar vi den gemensamt och lägger samtidigt upp en plan för hur och i vilken ordning dina ålderstecken ska behandlas och hur resultatet ska underhållas. Allt för att du ska bli så nöjd som möjligt.

2. Förberedelser inför ansiktslyft

Du kommer att få specifika instruktioner om hur du ska förbereda dig inför ditt ansiktslyft – vad du ska äta och dricka, regler för rökning, användning av vitaminer, mediciner och andra preparat. Om du har kort hår kan det också vara klokt att låta det växa ut lite inför operationen så att håret kan täcka snitten under tiden de läker.

Dagen före operationen har vi telefonkontakt för en slutgiltig genomgång av vad som skall ske operationsdagen.

3. Själva ingreppet

Ett ansiktslyft tar ca två till fyra timmar beroende på om andra ingrepp görs samtidigt med ansiktslyftet som till exempel pannlyft eller ögonlocksplastik. Ingreppet sker i en lättare narkos med narkosläkare i kombination med lokalbedövning som innebär att Du sover och är helt smärtfri.

Vid ett ansiktslyft läggs snitten runt öronen samt i håret i tinning och bakom öronen. Huden frigörs och underliggande struktur med muskel och bindväv stramas upp på såväl kind som hals – detta för att få bästa hållbarhet. Att lyfta bara huden är inte ett alternativ Huden sys sedan omsorgsfullt och i håret sätt små metallclips.

Efter operationen har Du bandage runt huvud och hals som skall sitta kvar till dagen därpå. De flesta av våra patienter ligger kvar hos oss över natten. Här blir du väl omhändertagen av erfaren personal.

Kirurger utför operation hos Conturkliniken.

4. Tiden efter ett ansiktslyft

Svullnad i ansiktet med stramhetskänsla och nedsatt känsel på kinderna finns de första veckorna efter operationen. Däremot är det ovanligt med smärta och värk – om det förekommer avhjäps det med Alvedon eller Panodil.

Första veckan brukar vi rekommendera högläge av huvudet på natten. Försiktiga promenader kan man tillåta sig första veckan. Du bör undvika överdrivna ansträngningar under de sex första veckorna. Du kan vara tillbaka på jobbet igen efter ca två till tre veckor, beroende på vilken typ av arbete du har.

Stygnen är resorberbara. Uppföljande kontroll på kliniken första veckan efter operation. En svullnad av ansiktet och missfärgning kan synas i cirka 2–4 veckor. Med en sjalett om huvudet kan du mycket väl gå ut efter några dagar. En konvalescens på 2–4 veckor brukar vara normalt.

Håret och din vanliga hygien kan skötas redan dagen efter operationen, men självfallet måste du noga följa din läkares ordination för hur du skall sköta stygn och sår. Snitten efter ett ansiktslyft blir vanligtvis mycket diskreta och syns inte, eftersom de ligger bakom hårfästet i tinningen och framför öronen i ett naturligt veck.

Uppföljning sker på kliniken efter 4–6 månader efter operationen. Då tas bilder som jämförs med bilder före operationen för att se det slutliga resultatet. Du kan givetvis kontakta oss när som helst om du har frågor eller funderingar.

Boka konsultation

Kontakta oss gärna på Conturkliniken® i Stockholm för en personlig konsultation, så berättar vi mer i detalj om hur processen går till hos oss och även prata mer om hur vi kan hjälpa just dig.