Så här går det till vid en bröstförminskning / bröstreduktion

Operationsbelysning

1. Konsultation och planering inför bröstförminskning / bröstreduktion

väljer storlek på bröstimplantat inför bröstoperation

När du kommer till oss på Conturkliniken® i Stockholm för första gången får du träffa en läkare för att kunna ställa alla frågor, lufta eventuella farhågor och stämma av dina förväntningar. Det allra viktigaste för oss är att du känner dig trygg och har fullt förtroende för oss.

Vid konsultationen får du också se bilder på resultat av liknande ingrepp som är gjorda här på Conturkliniken® i Stockholm. Inför en del av våra behandlingar kan vi även visa datorsimulerade illustrationer av det förmodade behandlingsresultatet.

2. Förberedelser inför bröstförminskning / bröstreduktion

De viktigaste förberedelserna är en grundlig genomgång av dina förväntningar och att du får ställa alla frågor du har. Före operationen träffar du läkare och tillsammans gör ni en noggrann genomgång, tittar på foton, diskuterar förutsättningar och förväntningar på slutresultatet etc.

Vi kommer att undersöka ditt allmänna hälsotillstånd och gemensamt avgöra vilken bröstoperation som är bäst för dig, baserat på utformningen av dina egna bröst och dina estetiska önskemål. Vi kommer också att diskutera de faktorer som påverkar operationen såsom ålder, utgångsläget (bröstens storlek och utformning) och hudens beskaffenhet. Vi kommer också att diskutera vårtgårdens och bröstvårtans eventuella förflyttning. Normalt sett flyttas den högre upp på bröstet i samband med ingreppet.

En noggrann genomgång om narkos och förberedelser inför operation får du i flera omgångar, både muntligt och skriftligt. Dagen före operationen har vi telefonkontakt för en slutgiltig genomgång av vad som ska ske operationsdagen.

3. Själva ingreppet

Kirurger utför operation hos Conturkliniken.

Vilken metod som används vid brösförminskningen / reduktionen bestäms av din anatomi, vilka förändringar som är möjliga och din kirurgs rekommendation.

Bröstförminskning utförs i narkos och lokalbedövning och tar i normalfallet 2–4 timmar att genomföra. Det finns ett antal olika operationsmetoder men i normalfallet lägger kirurgen ett ankarformat snitt runt bröstvårtan, ner över bröstets mitt och sedan vidare i det naturliga vecket under bröstet. Därefter avlägsnas överskottet av bröstkörtelvävnad, fett och hud, varpå vårtgården med bröstvårtan formas till önskat utseende och förankras till sin nya plats på bröstet.

Operationen är poliklinisk vilket innebär att du kan åka hem samma dag.

Kommer du resande rekommenderar vi att du stannar i Stockholm första dygnet efter operationen. Då har Du tillgång till oss det första dygnet och kan komma på återbesök nästa dag innan du åker hem.

4. Tiden efter en bröstförminskning/bröstreduktion

Konvalescenstid, vad du bör undvika en tid efter ingreppet osv går vi igenom individuellt med dig när vi träffas. Du kommer att få utförliga instruktioner om hur återgången till dina vanliga aktiviteter bör fortlöpa. De flesta patienter återgår till sitt arbete, om det inte är allt för fysiskt ansträngande, och vanliga sociala aktiviteter efter ungefär två veckor.

Du kan duscha brösten och tvätta med mild tvål och vatten dagligen. Efter 6–8 dagar får du ett återbesök där tejpen tas bort från operationssnitten. Ny tejp ska sitta på snitten under en veckas tid för att därefter bytas ut varje vecka, tills snitten har bleknat. Du får självklart individuell rådgivning vid återbesöket.

Viss smärta kan förekomma de 2 – 3 första dygnen och avklingar som regel inom en vecka. Känseln i bröstvårtan kan under första halvåret vara något nedsatt. Ärren kan till en början vara rodnade och kännas lite grann, men bleknar och mjuknar successivt under första året.

bröstoperation tjej